sobota, 21. april 2012

Apflickorna, Loverboy, Pamanento Nobara


Apflickorna



Drugi naslovi: She Monkeys
Režija:  Lisa Aschan
Scenarij: Lisa Aschan, Josefine Adolfsson
Igrajo:  Mathilda Paradeiser, Linda Molin, Isabella Lindquis
Leto: 2011
Trajanje: 83' 
Žanr: Drama
Država: Švedska

Emma je najstnica, ki se pridruži jahalnemu klubu in se znajde med mladimi sovrstnicami, ki se pripravljajo na tekmovanje v umetnostnem jahanju. Emmi je takoj jasno, da je Cassandra glavna zvezda ekipa in punca okoli katere se vse vrti. Čeprav sprva ne kaže, da bi Emma lahko bila resna konkurenca Cassandri in ostalim puncam, novinka pokaže zavidno raven volje in vzdržljivosti. Med Emmo in Cassandro se splete nenavadna prijateljska vez, Cassandra celo prevzame vlogo Emmine mentorice in njun odnos se počasi začne spreobračati v romantično-lezbično avanturo, v kateri Emma deluje nekoliko zadržano in neodločno. Vzporedno z Emmino coming-of-age zgodbo spremljamo odraščanje njene predpubertetniške sestrice Sare, ki je zaljubljena v njunega najstniškega sorodnika. Nekaj provokativnosti, zanimivih momentov in dobra atmosfera v zgodnji fazi obljubljajo veliko, a na žalost debitanta Lisa Aschan v zadnji tretjini izgubi kompas in nam servira končnico brez jasne resolucije, po kateri se gledalec sprašuje, kaj je pravzaprav režiserka želela povedati. Zlati hrošč, za najboljši švedski film preteklega leta. (-3)





Loverboy



Režija: Catalin Mitulescu
Scenarij: Catalin Mitulescu, Bogdan Mustata
Igrajo:  George Pistereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Voda
Leto:  2011
Trajanje: 93'
Žanr: Drama
Država: Romunija, Švedska

Luca je mladi, dvajsetletni  šarmer, ki zlahka osvaja srca mladih in neizkušenih deklet. Vroči poletni dnevi so kot nalašč za brezbrižno razvajanje ob Donavi.  Nekaj alkohola in obrambni zid naivnih deklet je že pošteno načet. Mogoče je Luca tako prepričljiv v zavajanju, ker tudi sam verjame v tisto kar počne. Ker tudi sam verjame, da je zaljubljen v svoje žrtve. Zgodba se navadno konča v Constanti, ob Črnem morju, kjer naročniki prevzamejo "paket." Pred tem Luci posodijo drag avto in nekaj denarja. Ta preživi nekaj medenih tednov s punco in ko ta že začne kazati znamenja resne predanosti, se igra lahko začne. »Dolžen sem denar! Ubili me bojo! Konec je z mano!« Zaskrbljena, do ušes zaljubljena punca, bi zanj naredila vse. Tudi prodajala se, če je treba. Še preden dojame v kaj se spušča, že leži v hotelski sobi s prvo stranko. Nekako istočasno se iz hotela odpelje tudi Luca. S slabo vestjo in kuverto polno denarja, novim podvigom naproti. 




Pamanento Nobara



Drugi naslovi: Permanent Nobara
Režija: Daihachi Yoshida
Scenarij: Satoko Okudera , Rieko Saibara (manga)
Igrajo:  Miho Kanno, Eiko Koike, Chizuru Ikewaki
Leto:  2010
Trajanje: 100'
Žanr: Komedija, Drama
Država: Japonska

V majhnem mestecu na redko poseljenem otoku Shikoko, stoji frizerski salon Permanent Nobara (trajna pričeska). Tam službuje tudi Naoko, ki je se je po propadlem zakonu vrnila na otok in s seboj pripeljala svojo predšolsko hčerko. Lastnica salona je njena mati, ki že celo večnost frizira lokalne gospe in dekleta. S skoki v preteklost se vračamo v Naokino otroštvo in spoznavamo, kako se je na otoku odraščalo nekoč. Naoko je večino časa preživela s prijateljicami Micchang in Tomochang, ki še danes živijo na otoku. Zgodba, ki teče v sedanjosti razkriva usode treh žensk, ki so tudi v zrelih letih ohranile dobre odnose. Permanent Nobara je komična drama, ki jo ženejo nekonvencionalnimi, a simpatični liki, ki se skozi vsakdanje probleme prebijajo tudi s pomočjo nenavadnega smisla za humor. Potreboval sem nekaj časa, da sem usvojil like in humor. Kasneje je vse bilo boljše, lažje in predvsem veliko zabavneje. Od netipičnih trajnih frizur, ljubezenskih zadreg Micchang in iskanja izginulega moža. Vse tja do samega finala, ko me je končni preobrat ujel povsem nepripravljenega, kar se ne zgodi prav pogosto.  (3+)



Ni komentarjev:

Objavite komentar