petek, 6. april 2012

Restless, Intruders, Il gioiellino


Restless


Režija: Gus Van Sant
Scenarij: Jason Lew
Igrajo:  Mia Wasikowska, Henry Hopper, Ryo Kase
Leto:  2011
Trajanje: 91 minut
Žanr: Drama, Romantični
Država: ZDA

Gus Van Sant je v svoji karieri pogosto posegal po temah, ki so v središče postavljale mlade ljudi in tudi ob tej priložnosti je tako. Annabel je punca, ki boleha z neozdravljivo obliko raka. Njeni dnevi so šteti, toda dekle se presenetljivo dobro drži in poskuša na najboljši način izkoristiti čas, ki ji je ostal. Nato na pogrebu nekega znanca sreča Enocha, nenavadnega fanta obsedenega s smrtjo. Ta se nepovabljen udeležuje pogrebov neznancev, večino prostega časa preživlja v družbi namišljenega japonskega prijatelja, ki je v resnici duh kamikaze iz druge svetovne vojne. Nenavadna punca in čudaški fant se lepo ujameta in romanca se lahko začne. Ljubezenska zgodba, pri kateri je možnost srečnega konca izključena. Če odštejemo nenavadne značaje glavnih junakov, nam od filma, poleg zanimivega nastopa Mie W., ne ostane prav veliko.




Intruders



Režija: Juan Carlos Fresnadillo
Scenarij: Nicolás Casariego, Jaime Marques
Igrajo:  Clive Owen, Carice van Houten, Ella Purnell, Izán Corchero, Pilar López de Ayala
Leto:  2011
Trajanje: 100 minut
Žanr: Grozljivka, Triler
Država: Španija, VB, ZDA


Španski režiser Juan Carlos Fresnadillo, ki je pustil dober vtis s svojo debitantsko stvaritvijo Intacto (2001) in šest let kasneje posnel nadaljevanje Boylovega apokaliptičnega 28 dni pozneje, se z naslovno mednarodno koprodukcijo znova vrača h grozljivem, a bi tokrat, glede na dejansko vsebino, bilo bolje uporabiti oznako srhljivka. Zgoda je razdeljena na dva enakovredna, angleško in špansko govoreča dela. V španski zgodbi je mladi Juan tarča grozljivega, človeku podobnega monstruma, ki ga deček zaradi obrazne deformacije naslavlja z Brezlični. Mati ga poskuša zaščititi, zato poišče pomoč pri mladem duhovniku. Tudi angleška zgodba se odvija po podobnem scenariju. Tarča Brezličnega je 12-letna deklica Mia, ki jo poskuša zaščititi razumevajoči oče v podobi Cliva Owena. Intruders konceptualno niti ni tako slab, toda nikoli razložena motivacija Brezličnega, poštena mera predvidljivosti in Clive Owen na avtopilotu, so najočitnejše pomanjkljivosti, te hitro pozabljive srhljivke. (-3)     




Il gioiellino


Režija: Andrea Molaioli
Scenarij: Andrea Molaioli, Gabriele Romagnoli
Drugi naslovi: The Jewel
Igrajo:  Toni Servillo, Remo Girone, Sarah Felberbaum
Leto:  2011
Trajanje: 110 minut
Žanr: Drama
Država: Italija, Francija

Il gioiellino je kar nekaj časa počival v arhivu in vmes sem že pozabil, zakaj sem ga sploh uvrstil na svoj seznam, a ko se je film začel, sem hitro spoznal, da je eden od razlogov najverjetneje odlični Toni Servillo, za katerega se zdi, da je igral v vsakem drugem italijanskem filmu, ki sem ga videl v zadnjih nekaj letih.  Po kakih 15-ih minutah in prvi omembi finančne nelikvidnosti izmišljenega podjetja Leda mi je postalo jasno, da spremljam zgodbo o propadu italijanskega giganta Parmalat. Pripoved spremljamo kronološko, od časov, ko je Parma… khm, Leda bila najpomembnejši igralec na italijanskem trgu z mlečnimi izdelki in se začela transformirati v italijanskega prehrambenega giganta. Skozi pripoved nas vodijo najpomembnejši možje podjetja: večinski lastnik Amanzio Rastelli, njegov dolgoletni sodelavec, glavni knjigovodja in neuradno drugi človek podjetja, Ernesto Botta in prikupna Rastellijeva nečakinja Laura Aliprandi. Il gioiellino je nekakšen Margin Call po italijansko, le da je tukaj pred kolapsom spremljamo tudi evolucijo podjetja in vplivih družine na vodenje le-tega. Zraven dobimo še malo zafrkancije na račun italijanskih mogotcev, ki si prestiž zagotavljajo z večinskim deležev v nogometnih klubih in klasični italijanski motiv – atraktivno mladenko v postelji starega pomembneža.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar