sreda, 16. januar 2013

Sundance 2013 - 1. del





Od 17. do 27. januarja Park City znova gosti najpomembnejši festival neodvisnega filma. Letos nekoliko zamujam s predstavitvijo novih neodvisnih biserčkov, vendar se bom v prihodnjih dneh potrudil popraviti stvari in na kratko predstaviti sodelujoče v tistih najpomembnejših sekcijah. Danes začenjam z sekcijama  U.S Dramatic in U.S. Documentary, jutri pa nadaljujem s filmi v mednarodni konkurenci. Tretji prispevek bo posvečen sekcijami Next (<=>), New Frontier Film, Park City at Midnight, Premiere in Spotlight.


----------------
U.S Dramatic
----------------



Afternoon Delight



Režija in scenarij: Jill Soloway
Igrajo: Kathryn Hahn, Juno Temple, Josh Radnor, Jane Lynch

Jill Soloway se je po desetletni karieri na televiziji odločila preizkusiti v režiserskih vodah. Izkušnje je nabirala s producentskim in scenarističnim delom, najbolj zveneči naslov v njenem življenjepisu je sodelovanje pri HBO-jevi seriji Pod Rušo (2001–2005). Kathryn Hahn igra zdolgočaseno gospodinjo, ki želi nekoliko pretresti svoje življenje, zato poskuša pomagati mladi slačipunci (Juno Temple), ko ji ponudi delo varuške.

Ain't Them Bodies Saints



Režija in scenarij: David Lowery
Igrajo: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Nate Parker, Keith Carradine

Čeprav David Lowery sodi med izkušenejše režiserje tekmovalne sekcije, o njem ne znam povedati veliko. Mogoče se bo vse spremenilo po njegovem tretjem filmu, v katerem Rooney Mara (Ruth) in Casey Affleck (Bob) igrata mlad par, ki ju po kriminalnem pohodu aretirajo v teksaškem hribovju. Bob prevzame vso krivdo nase in konča v zaporu. Štiri leta kasneje pobegne iz ječe in začne iskati Ruth in njuno hčerko, rojeno med njegovim bivanjem za rešetkami.

Austenland



Režija: Jerusha Hess
Scenarij: Jerusha Hess, Shannon Hale
Igrajo: Keri Russell, JJ Feild, Bret McKenzie, Jennifer Coolidge, Georgia King 

Jerusha Hess je najbolj znana kot ko-scenaristka odličnega Napoleon Dynamite, ki ga je režiral njen mož Jared Hess. Zdaj se tudi ga. Hess se uradno podaja v režiserske vode s prvencem o ženski (Keri Russell), ki je obsedena z vsem, ki je na kakršenkoli način povezano z BBC-jevo produkcijo Prevzetnosti  in pristranost (Pride and Prejudice). V iskanju popolnega moškega se odpravi v tematski park, posvečen Jane Austen.

C.O.G. 



Režija in scenarij: Kyle Patrick Alvarez
Igrajo: Jonathan Groff, Denis O'Hare, Corey Stoll, Dean Stockwell, Casey Wilson 

Kyle Patrick Alvarez, ki je nase opozoril s prvencem Easier with Practice (2009), nam predstavlja zgodbo o mladem nadutežu, ki se odpravi na neko oregonsko plantažo, kjer bo čez poletje nabiral sadje. Družbo bi mu morala delati prijateljica Jennifer, ki ga v zadnjem trenutku pusti na cedilu. Med delom na plantaži se bo mladenič prvič soočil z resničnim svetom, v katerem ni veliko razumevanja za njegove muhe.      

Concussion 



Režija in scenarij: Stacie Passon
Igrajo: Robin Weigert, Maggie Siff, Johnathan Tchaikovsky, Julie Fain Lawrence

Prvenec režiserke Stacie Passon se ukvarja s krizo srednjih let, ki jo prestaja štirideset in nekaj letna lezbijka Abby. Ja, tudi istospolni zakoni niso imuni na krizo srednjih let, saj Abby naenkrat spozna, da potrebuje več, od urejenega življenja v mirnem predmestju. Zato si poišče popestritev in začne živeti dvojno življenje, ki jo pripelje v svet prostitucije za ženske.     

Emanuel and the Truth About Fishes



Režija in scenarij: Francesca Gregorini
Igrajo: Kaya Scodelario, Jessica Biel, Alfred Molina, Frances O'Connor, Jimmi Simpson

Drugi celovečerec Francesce Gregorini je zgodba o težavni in čustveni najstnici Emanuel, ki živi z očetom in mačeho. Nato se v soseščino preseli nova prikupna soseda, ki Emanuel neverjetno spominja na njeno pokojno mater, ki je umrla med porodom.  

Fruitvale



Režija in scenarij: Ryan Coogler
Igrajo: Michael B. Jordan, Octavia Spencer, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand

Pripoved posneta po resničnih dogodkih se osredotoča na zadnji dan v življenju 22-letnega Oscarja Granta. Zgodba se začne na zadnji dan iztekajočega se leta 2008 in se konča v zgodnjih jutranjih urah novega leta, ko so policisti na postaji podzemne železnice nepremišljeno ustrelili nesrečnega Granta.

In a World... 



Režija in scenarij: Lake Bell
Igrajo: Lake Bell, Demetri Martin, Rob Corddry, Michaela Watkins, Ken Marino

Prvenec Lake Bell je komedija (Lake je sama spisala scenarij in odigrala glavno vlogo), ki nas pelje med glasovne posebneže, oziroma ljudi, ki zaradi specifičnosti svojega glasu gradijo kariere v svetu filmskih napovednikov, reklam, sinhroniziranih prevodov in podobnih reči. Carol je ena izmed teh ljudi, ki se na poti do uspeha mora spopasti s prevelikimi egi, seksizmom in družinsko disfunkcijo.  

Kill Your Darlings



Režija: John Krokidas
Scenarij: Austin Bunn, John Krokidas
Igrajo: Daniel Radcliffe, Dane DeHann, Ben Foster, Michael C. Hall, Jack Huston, Elizabeth Olsen

Film o nastanku t.i. beatniške generacije, skupine ameriških književnikov, ki je nastala kmalu po koncu druge svetovne vojne. Dela teh avtorjev so večinoma avtobiografske narave, zaznamovana s spolnostjo in drogami, usmerjena proti  tradicionalnim vrednotam in normam. V zgodbo nas vpelje mladi Allen Ginsberg, ki preko sošolca Luciena Carra spoznava čari bohemskega življenja in se začne družiti z mladimi poeti kot so Jack Kerouac in William Burroughs.

The Lifeguard



Režija in scenarij: Liz W. Garcia
Igrajo: Kristen Bell, Mamie Gummer, Martin Starr, Alex Shaffer, Amy Madigan, Joshua Harto

Leigh (Kristen Bell) je newyorška novinarka, ki živi na videz popolno življenje. Nad njenim življenjem se nabirajo temni oblaki, porazi v službi in ljubezni se kar vrstijo in Leigh se odloči vrniti domov, v mirno mestece v Connecticutu. Njen rojstni kraj je edino mesto, kjer se je kdajkoli počutila srečno, zato se vrne k staršem, v svojo dekliško sobo in se zaposli kot reševalka na lokalnem kopališču. Tam spozna problematičnega najstnika in z njim začne nevarno razmerje.  

May in the Summer 



Režija in scenarij: Cherien Dabis
Igrajo: Cherien Dabis, Hiam Abbass, Bill Pullman, Alia Shawkat, Nadine Malouf

Kar dolgo smo čakali na novi film Cherien Dabis. Prikupna režiserka, ki nas je pred leti navdušila z odlično priseljensko dramo Amreeka, bo v Park Cityju predstavila svoj drugi celovečerec, ki po drobnogled znova vzame življenja arabskih priseljencev v Ameriki. May je uspešna pisateljica in sofisticirana Newyorčanka, zaročena z moškim, ki ji lahko ponudi vse, kar May išče pri partnerju. A ko se vrne v Jordanijo in začne z načrtovanjem poroke, stvari počasi začenjajo uhajati izpod nadzora. Njena mati je predana katoličanka, ki nasprotuje poroki z muslimanom, ozračje v družini pa je dovolj napeto tudi brez sporne poroke.

Mother of George



Režija: Andrew Dosunmu
Scenarij: Darci Picoult
Igrajo: Isaach De Bankolé, Danai Gurira, Tony Okungbowa, Yaya Alafia

Drugi film nigerijskega režiserja Andrewa Dosunmuja je drama o ženski, ki jo njen bodoči mož, lastnik majhne nigerijske restavracije, pripelje v Ameriko. Po tradicionalni nigerijski poroki se mlada Adenike prilagaja na življenje v novem okolju. Meseci minevajo in dejstvo, da še ni noseča, vedno bolj obremenjuje njun zakon. 

The Spectacular Now 



Režija: James Ponsoldt
Scenarij: Scott Neustadter, Michael H. Weber
Igrajo: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Jennifer Jason Leigh, Mary Elizabeth Winstead

James Ponsoldt se vrača v Park City s svojim tretjim celovečercem, zgodbo o adolescenci, odraščanju in ljubezni. Sutter Keely je zadovoljen s svojim življenjem. Hodi v zadnji letnik srednje šole, je popularen, ima punco in službo, s katero je zadovoljen. Nato ga zapusti dekle in Sutter začne svojo žalost utapljati v izdatnih količinah alkohola. Naslednje jutro se zbudi s hudim mačkom, v objemu Aimee Finicky, ki je po njegovem prepričanju daleč pod njegovimi standardi.  

Touchy Feely



Režija in scenarij: Lynn Shelton
Igrajo: Rosemarie DeWitt, Allison Janney, Ron Livingston, Scoot McNairy, Ellen Page

Že uveljavljena Lynn Shelton (Humpday, Your Sister's Sister) je ponovno tukaj, z zgodbo o masažni terapevtki, ki naenkrat več ne prenese stika s telesi svojih pacientov. Nekako istočasno njen precej neuspešni brat, sicer zobozdravnik, dobi neverjetno sposobnost zdravljenja z dotikom. Zelo obetavna igralska zasedba in dobre izkušnje z režiserkinim minulim delom obljubljajo še eno zanimivo filmsko štorijo.

Toy's House 



Režija: Jordan Vogt-Roberts
Scenarij: Chris Galletta
Igrajo: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias, Nick Offerman, Megan Mullally

Še en celovečerni prvenec, ki pripoveduje zgodbo uporniškega najstnika, ki več ne želi prenašati očetovega vmešavanja v njegovo življenje. Zato se skupaj z najboljšim prijateljem Patrickom in čudaškim sovrstnikom Biaggiom odpravi v gozd, kjer bo začel novo, neodvisno življenje.

Upstream Color



Režija in scenarij: Shane Carruth
Igrajo: Amy Seimetz, Shane Carruth, Andrew Sensenig, Thiago Martins

Še en film, ki me na račun minulega dela avtorja Shanea Carrutha (Primer), navdaja z optimizmom. Tudi tokrat je zgodba nekoliko čudaška in jo je težko smiselno povzeti. Recimo, da je v zadevo vpleteno skrivnostno mamilo, ki nepričakovano združi moškega in žensko. Kako, zakaj in na kakšnem nivoju, vam zaenkrat žal ne morem razkriti.  


---------------------
U.S. Documentary
---------------------



99% – The Occupy Wall Street Collaborative Film 
Režija: Audrey Ewell, Aaron Aites, Lucian Read, Nina Kristic why.

After Tiller
Režija: Martha Shane, Lana Wilson

American Promise
Režija: Joe Brewster, Michèle Stephenson

Blackfish
Režija: Gabriela Cowperthwaite

Blood Brother
Režija: Steve Hoover

Citizen Koch
 Režija: Carl Deal, Tia Lessin

Cutie and the Boxer
Režija: Zachary Heinzerling

Dirty Wars
Režija:  Richard Rowley

Gideon’s Army 
Režija: Dawn Porter 

God Loves Uganda
Režija: Roger Ross Williams

The Good Life
Režija: Sean Fine, Andrea Nix Fine.

Inequality for All
Režija: Jacob Kornbluth

Manhunt
Režija: Greg Barker

Narco Cultura
 Režija: Shaul Schwarz

Twenty Feet From Stardom
 Režija: Morgan Neville

Valentine Road
 Režija: Marta Cunningham

Ni komentarjev:

Objavite komentar