sreda, 9. januar 2013

Wish You Were Here (2012)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Avstralija
Leto: 2012
Žanri: Drama, Misterij
Dolžina: 90' ,  Imdb
Režija: Kieran Darcy-Smith
Scenarij: Kieran Darcy-Smith, Felicity Price
Igrajo: Joel Edgerton, Teresa Palmer, Felicity Price, Antony Starr, Nicholas Cassim, Otto Page

Ko dobim priložnost videti kakšen izmed filmov iz družine Blue Tongue Films, ne potrebujem dodatnega prepričevanja. Filmi posneti pod okriljem tega avstralskega filmskega studia so se v zadnjih nekaj letih izkazali za izjemno zanimive, zato se nisem preveč oziral na relativno nizko oceno filma na portalu Imdb. Enkrat sem že pojasnjeval zgodbo okoli združenja Blue Tongue Films, ki jo, če želite, lahko preberete v uvodniku, ki sem ga spisal pri Živalskem kraljestvu (Animal Kingdom,  David Michod, 2010), sicer najuspešnejšemu izdelku omenjenega studia. 

V resnici sem videl vse celovečerce iz njihove delavnice in vsak je zagotovo vreden omembe in pozornosti. Od prvega igranega celovečerca,  noirovske krimi drame The Square (Nash Edgerton, 2008), že omenjenega  Živalskega kraljestva, do zgodbe o enem najbolj odbitih, samosvojih likov, ki nam jo prinaša Hesher (Spencer Susser,2010). Wish You Were Here  je četrti celovečerec plavojezičnikov in režiserski debi Kierana Darcy-Smitha, znanega avstralskega igralca in enega od ustanovitvenih članov skupine Blue Tongue Films. Pri scenariju mu je pomagala žena Felicity Price, ki je obenem odigrala eno izmed glavnih vlog. 
Alice (Felicity Price) in Dave (Joel Edgerton) sta srečna zakonca, ki ju bo čez pol leta še tretjič obiskala štorklja. Dave pridno dela v svoji mali ladjedelski delavnici v Sydneyju, Alice pa poučuje angleščino na centru za izobraževanje priseljencev. Čeprav jima nič ne manjka, je denarja vseeno premalo za oddih na kakšni eksotični lokaciji. Zato je ponudba Alicine mlajše sestre Steph (Teresa Palmer) ena tistih, ki jo enostavno ne moreš zavrniti. Steph je pred kratkim spoznala Jeremyja, mladega in uspešnega poslovneža, ki se ukvarja z uvozom blaga iz Kambodže. Z njim se tja odpravlja na počitnice in bila bi vesela, če bi se jima pridružila še Alice in Dave. 
Jeremy bo večino časa na sestankih, zato bi ji družba še kako prav prišla. Ta je že poskrbel za finančne podrobnosti in vse kar zakonca morata vzeti s seboj, je dobra volja. Odločitev res ni bila težka in čez nekaj dni se vsi skupaj sončijo na čudoviti peščeni plaži. V nekem trenutku Alice hipotetično vpraša Jeremyja, kje bi najraje preživljal svoje dni in ta brez pomisleka odvrne: Tukaj, v Kambodži. Kasnejši razvoj dogodkov bo razkril vso ironijo, skrito v njegovem odgovoru, saj se po razuzdanem žuriranju, ki se zvleče globoko v noč, za njim izgubi vsaka sled. Nekaj dni kasneje je njegovo ime tudi uradno uvrščeno na seznam pogrešanih oseb. Po vrnitvi v Sydney je med Alice in Davom čutiti napetost, ozračje pa je še slabše, ko se v domovino vrne Steph. Tisti zadnji skupni večer očitno obdaja tančica skrivnosti, ki je lahko odstrani le brezpogojna iskrenost vseh vpletenih. 
Negativna počitniška izkušnja je razmeroma pogosto rabljen filmski motiv. Iz tega vidika Wish You Were Here ne prinaša veliko novega, saj je glavno gonilo pripovedi nenadno izginotje enega izmed glavnih akterjev v tuji deželi. Okoli takšne ideje je mogoče zgraditi različne scenarije in teorije, vendar je končni vtis v največji meri odvisen od spretnosti pripovedovalca, in po moji oceni Kieran Darcy-Smith v tej domeni pokaže veliko talenta. Avstralca krasi dober občutek za ritem, stopnjevanje suspenza, razvoj likov, graditev ustrezne atmosfere in ker je v naslovnem primeru še posebej pomembno, smisel za ustvarjanje zelo zanimivih pripovednih struktur. Wish... se odvija v nelinearnem načinu, saj zgodba ves čas skače iz sedanjosti v preteklost, strateško razporejeni flashbacki pa imajo dvojno funkcijo. Poleg razkrivanja pomembnih dejstev, so tudi pomemben inštrument pri karakterizaciji glavnih protagonistov. Na ta način Darcy-Smith poleg dopadljivega zlaganja koščkov mozaika dobi čas, za kvalitetno čustveno profiliranje likov, s katerim njegovi junaki dobijo potrebno človeško dimenzijo. Vse to bi bilo nedosegljivo, brez  dobrih igralskih nastopov, med katerimi velja posebej izpostaviti vrhunskega Joela Edgertona. Wish... ni film brez pomanjkljivosti - odlašanje klimaksa, enodimenzionalni kriminalci in malce slabše razvit lik mlajše sestre, a vse to so pomanjkljivosti, ki sem jih pri prvencu pripravljen spregledati.  (-4)


Ocena:


2 komentarja:

  1. To še moram videti, a se bojim, da ne bom dovolj dobro zastopil "avstralščine" :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Brez skrbi, lepo govorijo, brez težav boš razumel.

    OdgovoriIzbriši