nedelja, 18. januar 2015

SUNDANCE 2015 - 1. DEL



Januar je mesec za Sundance. Najpomembnejši festival neodvisnega filma znova gosti domače in tuje filmske ustvarjalce, tokrat med 22. januarjem in 1. februarjem. Danes bom nekoliko obširnejše predstavil 16 filmov v sekciji ameriški igrani film (U.S Dramatic) in se na kratko sprehodil skozi 16 naslovov zbranih v sekciji ameriškega dokumentarnega filma. V prihodnjih dneh se bom posvetil še vsem ostalim pomembnejšim sekcijam in tako kot vsako leto sestavil kompletno poročilo o izjemno pestrem festivalskem programu.

U.S. Dramatic je glavna (igrana) tekmovalna sekcija, namenjena promoviranju del manj znanih avtorjev in debitantov in prepričan sem, da nas tudi letos med izbranimi naslovi čaka veliko zanimivega. Jennifer Phang, ki je pred leti v park Cityju predstavila prvenec Half-Life (2008) se vrača z znanstveno-fantastično dramo Advantageous, ki prinaša zanimiv pogled na bližnjo prihodnost. Na papirju obetavno deluje tudi komična drama The Bronze, celovečerni prvenec Bryana Buckleyja, ki je doslej posnel več odmevnih kratkih filmov in se uveljavil kot režiser reklam. The D Train bo nedvomno pritegnil veliko pozornosti že zaradi igralske zasedbe saj med sodelujočimi najdemo uveljavljena imena kot so: Jack Black, James Marsden, Kathryn Hahn, Jeffrey Tambor… Marielle Heller je debitantka, ki bo z dramo The Diary of a Teenage Girl obravnava odnos med mladoletnico in starejšim moškim, v glavnih vlogah pa poleg mlade Bel Powley nastopata Alexander Skarsgård in Kristen Wiig.

Med potencialno zanimive naslove bi uvrstil tudi dramo I Smile Back, v kateri se komedijantka Sarah Silverman preizkuša v resni vlogi in to je kombinacija, ki navadno prinaša zanimive rezultate. Komedija The Overnight je še en obetaven naslov z zanimivo igralsko zasedbo, ki bo marsikoga pritegnil predvsem zato, ker v njem lahko vidijo Taylor Schilling, zvezdnico priljubljene serije Orange Is the New Black.  James C. Strouse je še en Sundance povratnik, ki je pred komedijo People, Places, Things, posnel dva zanimiva filma: srceparajočo dramo Grace is Gone in simpatično komedijo The Winning Season in bomo videli ali je v tretje še vedno v dobri formi.

Results ima vse predispozicije za dober rezultat: obetavnega režiserja Andrewa Bujalskega (Computer Chess) za kamero in dobro zasedbo pred kamero (Guy Pearce, Kevin Corrigan) in bomo videli, ali dobre sestavine prinašajo tudi dober film. Kyle Patrick Alvarez, ki je v Park Cityju pred dvema letoma predstavil dramo C.O.G. se je odločil za ponovno  pogrevanje starih tem. Njegov The Stanford Prison Experiment se ponaša z zelo zanimivo zasedbo, sestavljeno iz obetavnih mladih igralcev in bomo videli, ali lahko Alvarez iz že nekoliko prežvečene zgodbe lahko iztisne še kašen novi moment. The Witch je prvenec Roberta Eggersa, ki bo pritegnil nekaj pozornosti že zato, ker je edina grozljivka v glavnem tekmovalnem programu. Craig Zobel, ki je nase opozoril s črnohumorno krimi dramo Compliance se bo predstavil z enim izmed najzanimivejših filmov (na papirju): Z for Zachariah je znanstveno fantastična zgodba, v kateri se za naklonjenost zadnje ženske na svetu (Margot Robbie) borita Chris Pine in Chiwetel Ejiofor.



----------------------
U.S. DRAMATIC
----------------------



Advantageous


Režija: Jennifer Phang, Scenarij: Jacqueline Kim, Jennifer Phang)
Igrajo: Jacqueline Kim, James Urbaniak, Freya Adams, Ken Jeong, Jennifer Ehle, Samantha Kim

Ameriška režiserka Jennifer Phang predstavlja zf dramo postavljeno v bližnjo prihodnost, ki se vrti okoli ženske, ki kot predstavnica za stike z javnostjo dela pri visokotehnološkem podjetju. Podjetje ponuja novo radikalno tehnologijo, s katero kupci lahko odpravijo svoje prirojene pomanjkljivosti in napake, ter tako zaživijo novo, popolno življenje. Nato v podjetju pride do  določenih strukturnih sprememb, ki ogrožajo njeno zaposlitev. V strahu pred negotovo prihodnostjo tudi ona začne premišljevati o nadgradnji svojih sposobnosti s pomočjo omenjene tehnologije.

The Bronze
 

Režija: Bryan Buckley, Scenarij: Melissa Rauch, Winston Rauch
Igrajo: Melissa Rauch, Gary Cole, Thomas Middleditch, Sebastian Stan, Haley Lu Richardson, Cecily Strong

Hope Ann je pred desetimi leti bila član ameriške gimnastične reprezentance in osvojila bronasto kolajno. Danes zagrenjena in skoraj pozabljena živi v kletnem stanovanju svojih staršev, status lokalne zvezde v majhnem mestecu pa je edini opomnik na slavne dni. Nato v mesto pride obetavna mlada gimnastičarka, ki začne ogrožati njen status lokalne gimnastične legende.


The D Train


Režija in scenarij: Jarrad Paul, Andrew Mogel
Igrajo: Jack Black, James Marsden, Kathryn Hahn, Jeffrey Tambor, Mike White, Kyle Bornheimer.

Jack Black igra Dana Landsmana, človeka, ki se s preveliko vnemo posveča vlogi organizatorja zabave ob 20. obletnici srednješolske mature. Dan, ki je pogosto tarča posmeha njegovih »prijateljev,« je zato še toliko bolj odločen, da bo na zabavo pripeljal najbolj slavnega sošolca Oliverja Lawlessa, znanega igralca iz reklamnih spotov.


The Diary of a Teenage Girl

 
Režija in scenarij: Marielle Heller
Igrajo: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Christopher Meloni, Kristen Wiig.

Film posnet po znani grafični noveli enakega naslova je zanimiv hibrid igranega in animiranega filma, ki pripoveduje zgodbo15-letne Minnie, obetavne striparke, ki se zaplete v razmerje z materinim fantom.


Dope

 
Režija in scenarij: Rick Famuyiwa
Igrajo: Shameik Moore, Tony Revolori, Kiersey Clemons, Blake Anderson, Zoë Kravitz, A$AP Rocky

Dope je komična drama, postavljena v začetek 90-ih let, ki spremlja odraščanje bistrega srednješolca Malcoma. Geeka, ki hodi v zadnji letnik srednje šole, ljubi hip-hop in intenzivno premišljuje o prihodnosti na kakšni izmed uglednih univerz. A ko ga na zabavo povabi lokalni preprodajalec mamil se zanj začne avantura, ki bo spremenila njegove poglede na svet.          

I Smile Back


Režija: Adam Salky, Scenarij: Amy Koppelman, Paige Dylan
Igrajo: Sarah Silverman, Josh Charles, Thomas Sadoski, Mia Barron, Terry Kinney, Chris Sarandon

Laney Brooks ima vse: pridnega moža, čudovita otroka, hišo v predmestju in novega terenca parkiranega na dovozu. Toda Laney kljub temu počne slabe stvari: enostavno izgine za nekaj časa brez pojasnila, jemlje mamila in spi z drugimi moškimi. Zdi se, da je propad družine Brooks neizogiben.

Me and Earl and the Dying Girl


Režija: Alfonso Gomez-Rejon, Scenarij: Jesse Andrews
Igrajo: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman, Connie Britton, Molly Shannon.

Greg je neroden srednješolec, ki se želi živeti karseda neopazno. Socializacija in interakcija z okolico ga ne zanimata, večino prostega časa porabi za snemanje filmov s svojim edinim prijateljem Earlom. Nato ga mati prisili v druženje s sošolko, ki boleha za levkemijo.

The Overnight
 

Režija in scenarij: Patrick Brice
Igrajo: Adam Scott, Taylor Schilling, Jason Schwartzman, Judith Godrèche.

Zgodba o družini z dvema otrokoma, ki se iz Seattla preseli v Los Angeles. Zakonca se želita čimprej vklopiti v novo okolje, zato poskušata vzpostaviti nova poznanstva in prijateljstva. Nato družina v parku, ki stoji v bližini njihovega doma, spozna zanimivo družino.


People, Places, Things


Režija in scenarij: James C. Strouse
Igrajo: Jemaine Clement, Regina Hall, Stephanie Allynne, Jessica Williams, Gia Gadsby, Aundrea Gadsby

Povsem jasno je bilo, kdo je krivec za razpad zakona, ko je Will Henry soprogo dobil v postelji z drugim moškim. Toda nekaj mesecev kasneje je Will tisti, ki konča v majhni garsonjeri in tisti, ki svoja otroka lahko vidi le ob vikendih. Frustriran in poražen se povleče v osamo, vendar kmalu tudi na nanj posije sonce.      

Results


Režija in scenarij: Andrew Bujalski
Igrajo: Guy Pearce, Cobie Smulders, Kevin Corrigan, Giovanni Ribisi, Anthony Michael Hall, Brooklyn Decker.

Frišni ločenec in novopečeni bogataš začne zahajati v lokalni fitnes studio. Tam se spoprijatelji s trenerjem/lastnikom telovadnice in eno izmed tam zaposlenih deklet.


Songs My Brothers Taught Me


Režija in scenarij: Chloé Zhao
Igrajo: John Reddy, Jashaun St. John, Irene Bedard, Taysha Fuller, Travis Lone Hill, Eléonore Hendricks

Debitantka Chloé Zhao je pripravila kompleksen portret življenja v sodobnem indijanskem rezervatu, ki se osredotoča na odnos med bratom in njegovo mlajšo sestro.



The Stanford Prison Experiment


Režija: Kyle Patrick Alvarez, Scenarij: Tim Talbott
Igrajo: Billy Crudup, Ezra Miller, Michael Angarano, Tye Sheridan, Johnny Simmons, Olivia Thirlby.

Film posnet po dejanskih dogodkih iz leta 1971 na velika platna prenaša eksperiment stanfordskega profesorja, ki v navidezno vlogo paznikov in zapornikov postavi 24 naključno izbranih mladih ljudi. Zveni znano? Seveda, govorimo o še eni ekranizaciji famozne zgodbe, ki so jo v gibljive slike doslej najbolj uspešno pretočili Nemci z  Das Experiment.

Stockholm, Pennsylvania


Režija in scenarij: Nikole Beckwith
Igrajo: Saoirse Ronan, Cynthia Nixon, Jason Isaacs, David Warshofsky

Mlada 22-letna ženska se po 17-letni odsotnosti ponovno znajde v krogu davno izgubljene družine. Punca je namreč pred mnogimi leti bila ugrabljena, vsa ta leta pa je preživela v kletnih prostorih svojega ugrabitelja. Namig: Stockholm zagotovo ni po naključju dobil mesto v naslovu.  


Unexpected


Režija: Kris Swanberg, Scenarij: Kris Swanberg, Megan Mercier
Igrajo: Cobie Smulders, Anders Holm, Gail Bean, Elizabeth McGovern

Samantha je srednješolska učiteljica, ki jo preseneti neplanirana nosečnost. Nedolgo za tem spozna, da se je v podobni situaciji skoraj istočasno znašla Jasmine, ena izmed njenih najljubših učenk. Med učiteljico in učenko se splete nenavadna prijateljska vez.

The Witch


Režija in scenarij: Robert Eggers
Igrajo: Anya Taylor Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Lucas Dawson, Ellie Grainger

Grozljivka postavljena v prvo polovico 17. stoletja spremlja družino s petimi otroci, ki živi na odročni farmi, v bližini velikega gozda. Vzdušje med družinski člani se nepričakovano zaostri,  ko iz hiše neznano kam izgine najmlajši družinski član. Prepričani so, da se nekaj zlobnega skriva v bližnjem gozdu.

Z for Zachariah


Režija: Craig Zobel, Scenarij: Nissar Modi
Igrajo: Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Chris Pine

Čas po apokalipsi. Mlada ženska je prepričana, da je zadnji človek na svetu, vse dokler ne sreča umirajočega znanstvenika, ki hodi po svetu in išče preživele ljudi. Čez čas srečata še eno preživelo osebo in ker je ta oseba moški, tekmovanje za naklonjenost edine ženske postane praktično neizogibno. 



-----------------------------
U.S. DOCUMENTARY
-----------------------------

3½ minute je dokumentarec ki osvetljuje še en rasno motiviran zločin, v katerem je umrl 17-letni Jordan Russell Davis. Temnopoltega 17-letnika je ustrelil belopolti Michael Dunn, film pa nam prinaša rekonstrukcijo usodnega dogodka in kritičen pogled na kontradiktornost ameriškega pravosodja. Being Evel je portret ameriške ikone Roberta »Evel« Knievela, Best of Enemies pa je novi dokumentarec z oskarjem nagrajenega Morgana Nevilla (Twenty Feet from Stardom), ki je v sodelovanju s ko-režiserjem Robertom Gordonom posnel dokumentarec o legendarnih tv debatah med liberalnim Gorom Vidalom in njegovim konservativnim nasprotnikom Williamom F. Buckleyjem. Bobcat Goldthwait je že uveljavljeno ime v svetu igranega filma (God Bless America). Call Me Lucky je njegov prvi izlet na teritorij dokumentarnega filma, ki nam prinaša portret Barryja Crimminsa, komika, mirovnega aktivista in vplivnega političnega satirika. Cartel Land je klasičen vestern za 21. stoletje, ki v precep jemlje dogajanje na obeh straneh ameriško-mehiške meje in prizadevanja nekaterih v boju proti zloglasnimi mehiškimi karteli.  Nakup rabljenih stvari vedno nosi določeno stopnjo tveganja. Shannon Whisnant je kupil večji rabljen žar in med pepelom našel človeške ostanke. O bizarni najdbi in medijskem cirkusu okoli tega dogodka pripoveduje Finders Keepers. Vpogled v zakulisje amaterske pornografske industrije nam prinaša dokumentarec Hot Girls Wanted, Larry Kramer in Love and Anger pa je dokumentarec o legendarnem avtorju, aktivistu in dramatiku Larryju Kramerju. Meru je naslov, ki bo pritegnil alpiniste,  Racing Extinction pa je novi dokumentarec oskarjevca Louija Psihoyosa (The Cove), ki prinaša vznemirljiv pogled na problematiko ogroženih vrst. (T)ERROR  je film, ki skozi oči bivšega protiterorističnega agenta  podaja na izmuzljivo področje njegovega delovanja, Welcome to Leith pa nenavadna pripoved o človeku, ki je želel na silo prevzeti kontrolo na manjšim ameriškim mestecem. Več informacij o posameznih filmih v tem programskem sklopu je na voljo na tej povezavi.



3½ MINUTES
Režija: Marc Silver


Being Evel
Režija: Daniel Junge


Best of Enemies
Režija: Morgan Neville, Robert Gordon


Call Me Lucky
Režija: Bobcat Goldthwait


Cartel Land
R: Matthew Heineman


City of Gold
Režija: Laura Gabbert)


Finders Keepers
Režija: Bryan Carberry, Clay Tweel


Hot Girls Wanted
Režija: Jill Bauer, Ronna Gradus


How to Dance in Ohio
Režija: Alexandra Shiva


Larry Kramer in Love and Anger
Režija: Jean Carlomusto


Meru
Režija: Jimmy Chin, E. Chai Vasarhelyi


Racing Extinction
Režija: Louie Psihoyos


(T)ERROR
Režija: Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe


Welcome to Leith
Režija: Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker)


Western
Režija: Bill Ross, Turner Ross


The Wolfpack
Režija: Crystal Moselle

Ni komentarjev:

Objavite komentar