četrtek, 27. avgust 2015

Entourage (2015)


Slovenski naslov: Priskledniki
Država: ZDA
Leto: 2015 
Žanri: Komedija  
Dolžina: 104', Imdb 
Režija: Doug Ellin
Scenarij: Doug Ellin, Rob Weiss
Igrajo: Adrian Grenier, Jeremy Piven, Kevin Connolly, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Emmanuelle Chriqui, Rex Lee

Kaj skupnega imajo Nedotakljivi Briana De Palme, Begunec Andrewa Davisa, franšiza Misija: Nemogoče in zgodba o podvigih kazahstanskega novinarja Borata? Našteti naslovi predstavljajo nekaj najbolj odmevnih zgodb in likov, ki so po uspehu na televiziji v obliki celovečernega filma uspešno zaživeli tudi na velikih platnih. Doug Ellin je človek, ki je kreiral HBO-jevo nadvse uspešno satirično serijo Priskledniki (Entourage, 2004–2011), ki je pred male zaslone z osmimi predvajanimi sezonami pritegnila zavidljivo število gledalcev. Eden izmed teh gledalcev in eden tistih, ki mu je bilo žal, da se je zgodba končala z neprepričljivo zadnjo sezono, sem bil tudi sam. Manj kot štiri leta po predvajanju zadnje epizode nam je ista ekipa z zgoraj omenjenim Ellinom v režisersko-scenarističnem sedlu v ogled ponudila novo zgodbo o Vincentu Chasu in njegovih prijateljih.

Štiri leta kasneje je Vince po izjemnem uspehu Aquamana[1] na vrhuncu igralske kariere. Njegova zvezda nikoli ni sijala tako močno in zlati dečko Holivuda je pripravljen na nov karierni izziv. Stari prijatelj in dolgoletni agent Ari Gold, ki zdaj vodi eden največjih holivudskih studiev, mu ponudi glavno vlogo v 100 milijonskem projektu in Vince se odloči, da bo ponudbo sprejel le pod enim pogojem: sodeloval bo, če mu Ari poleg glavne vloge ponudi tudi režijo. Iz perspektive nadzornega odbora je dodelitev tako dragega projekta debitantu zelo tvegana določitev, toda Ari še enkrat več podpre Vinca in mu s svojo avtoriteto izposluje mesto na režiserskem stolčku. V zgodbo okoli novega projekta je tako ali drugače vpleten tudi preostanek ekipe. Eric tako kot vedno opravlja svojo menedžersko vlogo in še vedno poskuša sam s seboj razčistiti, kaj čuti do Sloan, Turtle je vmes zaslužil goro denarja s svojo blagovno znamko tekile, med tem ko Johnny Drama še čaka na svoj veliki preboj. Mogoče je prav stranska vloga v Vincovem stomilijonskem projektu tista prelomnica, ki bo njegovo kariero pognala v višave.
Poznavalci televizijskega izvirnika že iz kratkega povzetka vsebine lahko razberejo, da je Ellin tudi v celovečernem formatu stavil na preizkušeno formulo, ki se je v različnih variacijah ponavljala skozi vse sezone serije. Znova je v ospredju velik in pomembne projekt, ki odloča o usodi protagonistov (v tem primeru najbolj trepetata Drama in Ari), spet so tu ideje o pristnem prijateljstvu in lojalnosti, ki smo jih občudovali že na malih zaslonih. Tudi tokrat kadre pogosto zapolnjuje znane face, kopica brhkih mladenk v bikinijih, v skladu s tradicijo imamo tudi nekaj vročih prizorov, zabavo na jahti, masovno zabavo ob bazenu, bleščeče kabriolete in ostala prestižna prevozna sredstva. Torej, vse, česar smo že vajeni, le da je zadeva z 12 polurnih nadaljevanj skrčena na celovečernih 100 minut. Predvidevam, da je za Ellina ravno kratka minutaža bila največja ovira pri doseganju standardov zastavljenih s posameznimi sezonami serije. Priskledniki so v celovečernem formatu v najboljšem primeru povprečna satira, ki nas popelje v drobovje holivudske mašinerije in nam spotoma razlaga, na kakšnih principih funkcionira tovarna sanj. Povsem razumem razočaranje tistih, ki serije niso gledali in potemtakem filmu ne pripisujejo nobene vrednosti, saj tu predstavljena samostojna zgodba istim dejansko ponudi zelo malo. Film bi podobno najbrž doživel tudi sam, a glede na skupno kilometrino, na zadevo gledam drugače. Izkušnja gledanja je podobna druženju z dobrimi prijatelji iz preteklosti, s katerimi si nekje vmes izgubil stik. Še vedno jih imaš rad in še vedno jih spoštuješ, a nekako čutiš, da si se spremenil, da so se spremenili oni, da stvari nikoli več ne bodo takšne, kakšne so bile nekoč. Kljub tem spoznanjem ti je prijetno v njihovi družbi in vesel si, da si z njimi. Film je samo še potrdil tisto, kar sem vedel že prej: Ari Gold je čisto zlato in Jeremy Piven je igralec, ki je bil rojen za to vlogo.





[1] Aquaman je fiktivna uspešnica Jamesa Camerona, v kateri je naslovno vlogo odigral Vincent Chase




Ni komentarjev:

Objavite komentar