sobota, 8. avgust 2015

Trainwreck (2015)


Slovenski naslov: Razuzdanka
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 125' ,  Imdb 
Režija: Judd Apatow
Scenarij: Amy Schumer
Igrajo: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, LeBron James, Ezra Miller 

Razuzdanka je najbolj vroča komedija letošnjega poletja, s katero nas v svojo družbo vabi ena najbolj vročih, če ne najbolj vroča komičarka ta hip. Amy Schumer se je s avtorskim projektom Inside Amy Schumer, ki ga predvajajo na ameriškem programu Comedy Central, počasi prebijala proti vrhu, z naslovnim projektom pa ji je preboj med elito ameriške ženske komedije tudi dokončno uspel. Amy je ob tej priložnosti združila moči z Juddom Apatowom, najbolj plodnim producentom, scenaristom in režiserjem čezlužniške komercialne komedije v zadnjem desetletju. 
Schumer je sama napisala scenarij, ki v središče postavlja glavno junakinjo Amy, ki je vse prej kot tipičen primer sodobne, samostojne ženske. Na razvoj njene osebnosti je odločilno vplival razpad zakona njenih staršev in očetovo tolmačenje odnosov med spoloma, oziroma njegovo stališče do monogamije. Lahko bi rekli, da Amy, ki kot novinarka dela pri eni izmed newyorških trendovskih revij, funkcionira po obrazcih, ki so v filmskih zgodbah doslej skoraj ekskluzivno pripadali moškim protagonistom. Preveč pije, kadi marihuano, ob nosečnicah in otrocih se počuti nelagodno, po ležernem seksu z novim moškim nikoli ne prespi v njegovi postelji in nikoli ne pokliče nazaj. Amy je torej moški um v ženskem telesu, ki se odlično počuti v svoji koži in nič ne kaže, da se na tem polju bo kmalu kaj spremenilo. A nato ji po službeni dolžnosti dodelijo pisanje članka o uglednem športnem zdravniku (Bill Hader), ki jo sprva sploh ne privlači, a po nekaj srečanjih se njen odnos do prijaznega, do njenih »anomalij« tolerantnega kirurga, začne spreminjati. 
Razuzdanka je v nekaterih najavah slavljena kot izvrstna, prelomna komedija, ki v holivudski rom-kom segment prinaša prepotrebno svežino, vendar se je po ogledu izkazalo, da sem imel prav, ko teh najav nisem jemal preveč resno. Bržkone edina razlika med prejšnjimi stvaritvami iz Apatowlandije je ta, da v naslovni vlogi namesto moškega protagonista gledamo žensko, oziroma, da je na mesto Setha Rogena vskočila Amy Schumer. Film si iz vidika večje zastopanosti komičark v mainstream komedijah gotovo zasluži kakšno dodatno točko, toda Razuzdanko vseeno ne gre slaviti kot film, ki v komedijo vpeljuje »ženski pogled« in nekakšen doslej nikoli viden »ženski« humor. Schumerjeva in Apatow tu gotovo nista sprožila nobene revolucije, saj sta posnela komedijo, ki je narejena po dobro znanem receptu, v katerem je spremenjen samo spol protagonista. Odločitev, da se junakinjo ukalupi po moških standardih je zgolj dokaz, da ustvarjalci preprosto niso imeli dovolj poguma, da bi snov zares obravnavali iz ženskega zornega kota. Tu mi na misel pade simpatična Lake Bell in njena razmeroma neopažena komedija In a World... (2013), ki precej bolj pogumno in vsebinsko usklajeno tematizira položaj žensk v svetu šov biznisa. Torej, obravnava Razuzdanke kot ženske komedije posnete (predvsem) za žensko občinstvo, se mi zdi zgrešena, a če odmislimo ta moment, nam še vedno ostane povsem solidna klasična komedija, z zanimivim situacijskim humorjem, domiselnimi dialogi in navdihnjenim, komično prepričljivim nastopom Amy Schumer. Razočarani bodo predvsem tisti, ki so od filma pričakovali kakšno pametno na temo socialno-razrednih vprašanj in manj predvidljivosti na ravni samega zapleta in razpleta. 

Ocena:


1 komentar:

  1. Ja, zato smo blogerji in tisti zares neodvisni kritiki, ki so pripravljeni povedati svoje mnenje in ne zgolj slepo prikimavati mnenju večine. Verjamem. da po ogledu kakšnega filma eni celo sami sebe prepričuejo, da jim je bil všeč, četudi čutijo drugače (govorim posplošeno).
    Jaz recimo veliko več dam na tvojo oceno, kot na povprečje na RT ali MC.
    In če ti rečeš, da je naslovni vreden 5 ali 6/10, vem, da si bližje resnici od paradižnikovih 86 %.

    OdgovoriIzbriši