petek, 18. marec 2016

Que Horas Ela Volta? [The Second Mother] (2015)



Drugi naslovi: The Second Mother
Slo naslov: Druga mama
Država: Brazilija
Leto: 2015
Dolžina: 112' ,  Imdb
Žanri: Drama
Slo recenzija: -
Režija: Anna Muylaert
Scenarij: Anna Muylaert
Igrajo: Regina Casé, Helena Albergaria, Michel Joelsas, Karine Teles, Lourenço Mutarelli 



[SLO]


Presenetljivo dinamična in duhovita družinska drama, ki ob raziskovanju zapletenega odnosa med materjo in zapuščeno hčerjo vseskozi podaja tudi oster in dosleden družbenokritični komentar.

Val je hišna pomočnica, ki v skladu z družbeno tradicijo vestnemu opravljanju dela podredi tudi svoja intimna pričakovanja in želje. Ne le da svoji bogati gospodarici streže dan in noč, obenem je druga mati njenemu najstniškemu sinu, čeprav ima svojo hčer, ki se ji je zaradi dela povsem odrekla. Nekega dne pa se v njenem življenju znova pojavi hči Jessica. Izrazi željo, da bi se z mamo spravila, saj prihaja v mesto, da bi opravljala sprejemne izpite na univerzi. Njen prihod ne pretrese le Val, ampak vso bogato družino. (Vir:www.liffe.si) 

"Druga mama je film o nizu družbenih omejitev, ki brazilsko kulturo opredeljujejo vse od kolonialnih časov in še danes zaznamujejo čustveno arhitekturo naroda." (Martti Helde)

[Festivali, nagrade]


  • 2015, Berlin - Panorama (nagrada C.I.C.A.E, nagrada občinstva za igrani film),
  • 2015, Sundance - (posebna nagrada žirije - svetovni film, drama), 
  • 2015, Liffe - nagrada občinstva



[ENG]


While probing into the complex relationship between a mother and the daughter she has abandoned the amazingly dynamic and comic family drama provides an incisive and uncompromising social commentary.

Val is the kind of live-in housekeeper who, in line with the Brazilian social tradition, has subjected her most intimate expectations and desires to her work. She serves her wealthy S?o Paulo employers day in and day out while lovingly nannying their teenage son although having a neglected daughter of her own. One day, Val's daughter Jessica arrives to take the college entrance exams and make peace with her mother. Jessica's confident presence upsets the strict balance of power in the household.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar