sreda, 31. avgust 2016

Janis: Little Girl Blue (2015)



Slo naslov: Janis Joplin: Otožno dekle
Država: ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 107',  Imdb
Žanri: Dokumentarni, Biografija, Glasba
Slo recenzija: Mladina, Delo
Režija: Amy Berg
Scenarij: Amy Berg
Igrajo: Janis Joplin, Karleen Bennett, Cat Power, Chan Marshall, Laura Joplin 



[SLO]  Via Kinodvor

Zgodba


Janis Joplin se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije šestdesetih. Toda kdo je bila, ko je za odrom odložila svojo iskrivo, energično, na videz neobremenjeno odrsko persono? Amy Berg s pomočjo Janisinih prijateljev, sodelavcev, družinskih članov, ljubimcev in zbirke zelo osebnih pisem, ki jih je pisala svojim najdražjim, izriše kompleksen portret bistre, občutljive, a tudi ranjene in globoko osamljene duše, ki je na odru iskala le eno: ljubezen.

Ganljiv, poglobljen portret "prve dame rock'n'rolla", glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam.

Iz prve roke


Janis si zasluži spodoben film o sebi. Zdi se mi, da je bila do zdaj bolj v ospredju njena smrt kot njeno življenje, jaz pa sem želela, da bi ljudje dobili občutek, kdo je bila Janis kot ženska, kot rock zvezda. V bistvu je bila prva ženska rokerica in prebiti se je morala čez mnogo ovir, da je lahko tlakovala pot, po kateri danes stopajo ženske. Imela je neposreden vpliv na žensko gibanje na drugačen način, kot o tem govori zgodovina. Bila je feministka, ne da bi se ji bilo treba razglasiti za feministko. /.../ Mislim, da njena zgodba nagovarja vsakogar na svoj način. Vsakdo v tem filmu vidi del sebe /.../. Ljudje, ki o Janis ne vedo nič, goreči oboževalci, ženske, filmarji, pevci in pevke, ljudje, ki jih nanjo veže katera izmed pesmi, ki jim je všeč /.../. Njena pisma so bila za zgodbo ključna, saj ponujajo redek vpogled v odnose z družino in prijatelji ter Janisino potrebo, da je na papirju popolnoma iskrena do sebe. Iz njih lahko razberemo tudi njen odnos do slave, iz katerega puhti lakota po ljubljenosti. /.../ Ko sem začela pripravljati film, sem mislila, da je bila manj občutljiva. Moja predstava o njej je bila polna klišejev; ob pogovorih z ljudmi, ki so mi vsi po vrsti pripovedovali podobne zgodbe, pa so se klišeji popolnoma razblinili. /.../ V bistvu sta bili dve Janis: ženska, ki je pela in vreščala na odru, tista, ki jo lahko vidite na arhivskih posnetkih ..., a tu je bilo tudi plašno, introvertirano mlado dekle, in zelo težko je bilo loviti ravnotežje med obema ...
- Amy J. Berg

[ENG]


Janis Joplin is one of the most revered and iconic rock & roll singers of all time, a tragic and misunderstood figure who thrilled millions of listeners and blazed new creative trails before her death in 1970 at age 27. This in depth examination presents an intimate and insightful portrait of a complicated, driven, and often beleaguered artist. Joplin's own words tell much of the film's story through a series of letters she wrote to her parents over the years, many of them made public here for the first time. Joplin was a powerhouse when she sang, and her recordings have never left the radio or the hearts of rock fans worldwide. A new understanding of a bright, complex woman whose surprising rise and sudden demise changed music forever.


Ocena








Ni komentarjev:

Objavite komentar