ponedeljek, 26. september 2016

Zvizdan (2015)



Slo naslov: Zenit 
Angleški naslov: The High Sun
Država: Hrvaška, Srbija, Slovenija
Leto: 2015
Dolžina: 118',  Imdb
Žanri: Drama, Romantični   
Slo recenzija: Mladina
Režija: Dalibor Matanić
Scenarij: Dalibor Matanić
Igrajo: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja

[SLO]

Via Kinodvor


1991: Jelena in Ivan sta mlada in zaljubljena, a v zraku je že čutiti zlovešč vrtinec norosti, strahu in zmede prihajajoče vojne, ki kani njuni ljubezni pristriči krila. 2001: Med Natašo in Antejem se krešejo očitne iskre ljubezni, a rane, ki so ostale po koncu vojne, so še preveč sveže, da bi se iz te zagledanosti lahko rodil odnos. 2011: Zlo in nezaupanje še vedno nista popolnoma izkoreninjena, a če bosta ljubimca lahko pustila preteklost za sabo, bo ljubezen morda končno vzklila.

Tri zgodbe o prepovedani ljubezni med hrvaškim fantom in srbskim dekletom, postavljene v tri zaporedna desetletja v sosednji vasi z dolgo zgodovino medetničnega sovraštva. Nagrada žirije v sekciji Posebni pogled v Cannesu.

***********************

Glavni sprožilec za ta film je bilo nekaj, kar je ponavljala moja pokojna babica, kadar smo se pogovarjali o dekletih: 'Samo, da ni ena tistih ...', kar je pomenilo, da naj se izogibam srbskim dekletom. Babica mi je vedno dajala brezpogojno ljubezen in me podpirala, zato sem bil spričo njenega stališča precej zmeden. /.../ S filmskimi sredstvi sem se želel spopasti s to srhljivo izjavo, ki jo je izustil nekdo, ki mi je tako blizu. /.../ Vedno sem si želel posneti film, ki bi za nas iz regije deloval kot zrcalo; film, skozi katerega bi se lahko soočili s trenutki, ko smo si dovolili, da se namesto kot vsakdanji spodobni ljudje vedemo kot skupnost, ki jo držijo v šahu temne, vnaprej določene sile. Rad bi pokazal, kaj se je zgodilo, ko so ljudje sledili poti, ki jih je kratkoročno pripeljala v stanje sramotne evforije, nazadnje pa je povzročila globoko nesrečo in nepotrebno trpljenje. Zenit slavi nesebičnost in ljubezen – tisto najboljše v človeški naravi, kar se še vedno bori, da bi v naši regiji znova zmagoslavno vstalo. Kajti prepričan sem, da politika in ekstremni nacionalizem na koncu koncev nikoli ne zmagata. Zmaga ljubezen. /.../ Mnogi elementi filma so namenjeni učinkovanju na nezavedni ravni – od ponavljanja vizualnih motivov do uporabe istih igralcev in prizorišč – da bi bil trenutek zgodovine viden ne kot del linearne zgodbe, ampak kot del ponavljajočega se kroga. Svet se ves čas spreminja, a od časa do časa nas lahko grdo presenetijo duhovi preteklosti, ravno ko smo začeli verjeti, da živimo v sodobnem, naprednem času. /.../ Tistim, ki so dopustili, da njihovim življenjem vladata nestrpnost in zlo, film ne bo všeč, a se bodo s tem morali soočiti. In prav to soočenje sem želel spodbuditi. Naj se medtem, ko se bodo ogledovali v filmskem ogledalu, spomnijo vsake sekunde, ki so jo vrgli proč, medtem ko so v svet pošiljali negativno energijo. /.../ Moj namen je bil vzpostaviti kontrast med bujno naravo in brezskrbno gotovostjo mladosti ter človeškimi dejanji, ki so sad starih sovraštev, zgodovine, tradicije, zmede in strahu, pri tem pa uporabiti filmska pripovedna sredstva, da bi analiziral s temi občutki pogojene spremembe, ki vplivajo na življenja mladostnikov v regiji. V smislu igralske izvedbe sem želel, da se je vsak lik, ki nasprotuje ideji o tem, da je ljubezen najpomembnejša, prisiljen soočiti z razlogi, ki mu preprečujejo, da bi ravnal humano.
- Dalibor Matanić

[ENG]


Boy and girl are in love but can not get together because of their different backgrounds. The story of Romeo and Juliet is of all times and places, but particularly in place in Yugoslavia in the nineties. Against the backdrop of the Balkan Wars tells The High Sun on not one, not two, but three doomed loves. In 1991, at the start of the conflict, Jelena and Ivan want to escape the oppressive village life but her brother is in the way. Ten years later succeed Ante and Natasa not celebrate peace. And again still after a decade later, the national trauma rumbles Luka and Marija. 

At the Cannes Film Festival, where the film received the Jury Prize in the Un Certain Regard program, were critics unanimous in their opinion that this Dalibor Matanics best film to date far. Part of that praise is sure to Tihana Lazovic and Goran Markovic, all three express the set. Who's Croat and Serb who is not always immediately apparent. Who gets emotionally wounded though. [IFFR]

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar