nedelja, 19. februar 2017

Silence (2016)



Slo naslov: Molk
Država: ZDA, Tajvan, Mehika
Jezik:Angleščina, Japonščina
Leto: 2016
Dolžina: 159',  Imdb
Žanri: Drama, Zgodovinski
Slo recenzija: -
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Jay Cocks, Martin Scorsese, Shûsaku Endô (knjiga)
Igrajo: Andrew Garfield, Adam Driver, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Issey Ogata, Shinya Tsukamoto, Yoshi Oida, Yosukey Kubozuka, Liam Neeson

[SLO]

Opis via Kolosej:


Z oskarji nagrajeni režiser neizprosnih dram Tolpe New Yorka, Dvojna igra in Zlovešči otok predstavlja zgodbo o dveh portugalskih jezuitskih duhovnikih, ki se v 17. stoletju odpravita na Japonsko. Predstojnik jima naroči, naj najdeta njunega nekdanjega mentorja, ki je v deželi vzhajajočega sonca širil krščanstvo. Odkriti morata, če se je resnično odpovedal veri, ko so ga nasprotniki ujeli in mučili. V skrivnostni deželi, polni neznanih pravil in običajev, se mladeniča znajdeta sredi krvavega upora proti zadnji fevdalni vladavini šogunov.

Japonsko podeželje, 17. Stoletje. Šogunsko preganjanje kristjanov je v polnem zamahu. Misijonar Rodrigo (Andrew Garfield), mlad portugalski jezuit, raziskuje, kaj se je zgodilo z njegovim mentorjem in predhodnikom, očetom Ferreirom (Liam Neeson). Je res izrekel apostazijo in s tem izdal tako svoje temeljno, versko prepričanje kot tudi Cerkev v Rimu?

Zgodba tega nadvse napetega in pretresljivega »trilerja« temelji na resničnih zgodovinskih osebnostih, dogodkih in dejstvih. Roman je mojstrovina, ki je bila navdih za opero, simfonijo in sedaj še film. Molk je ep o japonskih misionarjih, o katerem je režiser Martin Scorsese sanjal skoraj 30 let, odkar je prebral knjigo. Zgodovinska drama ni prvi Scorsesejev film, v katerem je za podlago vzel knjigo z versko tematiko. Tak je bil tudi film Zadnja Kristusova skušnjava z Willemom Dafoejem v glavni vlogi iz leta 1988, posnet po knjigi Grka Nikosa Kazantzakisa iz leta 1951.  

[ENG]


The story of two Catholic missionaries (Andrew Garfield and Adam Driver) who face the ultimate test of faith when they travel to Japan in search of their missing mentor (Liam Neeson) - at a time when Catholicism was outlawed and their presence forbidden. (Imdb)

********************

Though undeniably gorgeous, it is punishingly long, frequently boring, and woefully unengaging at some of its most critical moments.... Still, viewed through the narrow prism of films about faith, Silence is a remarkable achievement.  
(Peter Debruge, Variety)

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar