četrtek, 16. marec 2017

Naša svakodnevna priča (2015)

aka Our Everyday Story



Slo naslov: Naš vsakdan
Angleški naslov: Our Everyday Story
Država: BIH, Slovenija, Hrvaška
Jezik: Bosanščina
Leto: 2015
Dolžina: 90',  Imdb
Žanri: Drama
Slo recenzija: RTV SLO MMC
Režija: Ines Tanović
Scenarij: Ines Tanović
Igrajo: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Nina Violić, Goran Bogdan, Vedrana Seksan, Goran Navojec

[SLO]

Via Kinodvor


Skoraj štiridesetletni Saša pripada generaciji, ki ji je vojna vzela mladost, pa tudi ambicije in upe za svetlo prihodnost. Njegova mlajša sestra Senada je kot otrok prebegnila iz obleganega Sarajeva in živi v Sloveniji. Oče in družinski glavar Muhamed se kot direktor krčevito oklepa podjetja, ki je zastarelo in propada, ter ostro obsoja sinovo malodušje in brezdelje. V njunem navzkrižnem ognju je mati Marija, ki se v požrtvovalni skrbi za dom dobro zaveda, da je družina tisto najpomembnejše.        

Filmska sevdalinka Ines Tanović (omnibus Neke druge zgodbe) je presunljiv in čustveno pristen, toda hkrati umirjen, humoren in realističen portret sarajevske meščanske družine v tranzicijski družbi. Kandidat Bosne in Hercegovine za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film se ponaša z odlično igralsko zasedbo z različnih koncev nekdanje Jugoslavije. 


Naš vsakdan je film o meščanski družini v današnjem Sarajevu, ki se sooča z vsemi težavami tranzicijske družbe. To je film o generaciji v štiridesetih letih, ki je preživela vojno, ki ni dočakala nikakršnega spektakularnega obdobja miru in ki že dve desetletji išče svoje mesto v družini in družbi. Kot avtorici mi je najpomembnejše sporočilo: ko začne ljudem življenje razpadati na poslovnem, zdravstvenem in čustvenem področju, dojamejo, da je družina tisto, kar je najpomembnejše, da je to pravzaprav človekova edina oaza. /…/ Po celovečernem omnibusu, šestih kratkih igranih in petih dokumentarnih filmih, po številnih festivalih in nagradah mi je uspelo posneti prvi celovečerni igrani film. Nanj sem se pripravljala tako rekoč od gimnazijskih let. Vmes sem napisala tudi več scenarijev za igrane celovečerce in eden izmed njih je prejel podporo fundacije Hubert Bals z rotterdamskega filmskega festivala.
[Ines Tanović]

[ENG]


Family Susic lives everyday Bosnian story. Father Muhamed (63) is employed in a reputable company; mother Marija (60) is retired. Son Sasa (35), who spent the war in Army of Bosnia and Herzegovina, lives with his parents, while their daughter Senada (40) lives in Slovenia. Their life begins to fall apart because of father's dissatisfaction after his company is sold on the stock exchange, Sasa's negligent attitude towards work and family, Marija's breast cancer diagnose. When problems begin to line up Muhamed and Sasa realize that actually only family is important, that it is man's last oasis.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar