petek, 22. december 2017

Patti Cake$ (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 109' ,  Imdb
Režija: Geremy Jasper
Scenarij: Geremy Jasper
Igrajo: Danielle Macdonald, Bridget Everett, Cathy Moriarty, Siddharth Dhananjay, Mamoudou Athie, Patrick Brana, Sahr Ngaujah



Patricia Dombrowski. Za prijatelje Killa P, za nas Patti Cake$. Za sovrstnike in znance v predmestju: Dumbo. Priimek in čezmerna telesna teža sta botrovala vzdevku, po katerem večina pozna punco v zgodnjih dvajsetih, ki ji življenje ni podelilo najboljših kart. Patricia je glava tričlanske družine, saj prave pomoči pri financah ne gre pričakovati od hudo bolne babice, niti do večino časa alkoholizirane matere. Zaradi denarne stiske Patti ima dve službi: poleg strežbe v lokalnem baru občasno nekaj zasluži z delom za firmo, ki se ukvarja s cateringom. Njen izpušni ventil je črni zvezek, ki ga vedno nosi s seboj in v katerega ves čas zapisuje rime. Punca sanjari o reperski karieri, čeprav nihče ne verjame v njene zmožnosti. Izjema je le njen najboljši (edini) prijatelj, mladi lekarnar Hareesh, ki je prepričan, da se Patti lahko kosa z velikani newjerseyjske reperske glasbene scene. Toda Patti je tipična avtsajderka, ki se ne more prebiti niti na mali oder v večerih rezerviranih za talentirane lokalne glasbenike. Ko ji spodleti še poskus, da v studiu posname demo posnetek se zdi, da je sanj o glasbeni karieri nepreklicno konec. A nato sreča čudaškega Basterda, glasbenega  anarhista s kitarom, ki poleg ustrezne opreme ima tudi smisel za glasbene aranžmaje.

Patti Cake$ je eden najzanimivejših filmov z zadnjega festivala Sundance, ki mu po premieri v januarju ni manjkalo snubcev, ki so želeli odkupiti distribucijske pravice. Celovečerni prvenec Geremyja Jasperja je na koncu nagrajen z drugo najvišjo odkupno pogodbo (skoraj 10 milijonov $), več denarja so stale le pravice za distribucijo odlične romantične komedije Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick, Michael Showalter), ki jo te dni lahko ujamete v Kinodvoru in ostalih dvoranah v sklopu Art kino mreže.

Foto: Imdb

Geremy Jasper se je najprej uveljavil kot režiser glasbenih spotov in reklam, nabiral potrebne izkušnje in na koncu tudi dočakal pravi trenutek za prestop v svet filma. Zgodba o nadarjeni reperki, ki sanja o preboju na veliko sceno je za talentiranega režiserja od samega začetka zelo oseben projekt, ki je dolgo dozoreval. Patti Cake$ namreč večino lastnosti dolguje režiserju. Ta je najprej želel postati glasbenik (bil je eden izmed ustanoviteljev "indie" rock benda The Fever), se tako kot njegova junakinja nekaj časa preživljal z delom v strežbi in se boril s čezmerno težo. V New Jerseyju rojeni režiser je v zgodbo vključil številne avtobiografske elemente, a z eno pomembno spremembo: glavna junakinja je postala mlada belka, ki se želi uveljaviti v svetu, v katerem kraljujejo temnopolti moški. Killa P je tako kot Eminem v Osmih miljah avtsajder, ki na svoji strani ima le talent in nekaj dobrih prijateljev. Jasper je vedel, da za uspeh mora zadeti z izbiro glavne igralke. Proces je bil dolg in zahteven, ustrezno kandidatko pa je na koncu našel v avstralski igralki Danielle Macdonald. Ni ga zmotilo, da je punca potrebovala kar nekaj časa, da izpili svoj naglas, niti dejstvo, da ni imela nobenih izkušenj s petjem, kaj šele z repanjem. In kako zelo prav je imel – performans mlade Avstralke je naravnost fantastičen, saj se težko odločim, s katerim aspektom njene vloge sem bolj zadovoljen: z igro, ali z repanjem. Pri dobrem  filmu z glasbeno tematiko ni pomembno kakšno glasba vam je všeč – Patti vas bo zazibala s svojimi rimami (avtor besedil je Geremy Jasper) tudi če z repom niste v najboljših odnosih. Patti Cake$ je projekt s srcem, realiziran s strastjo in predanostjo in takšen je tudi končni rezultat – film s srcem, dušo in všečnimi liki. Zato mu zlahka oprostim občasno neizvirnost, predvidljivost in posladkan konec.  


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar