nedelja, 28. januar 2018

All the Money in the World (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: Ves denar sveta
Država: ZDA
Jezik: angleščina 
Leto: 2017
Dolžina: 132'Imdb
Žanri: biografija, krimi, drama
Režija: Ridley Scott
Scenarij: David Scarpa, John Pearson
Igrajo: Michelle Williams, Charlie Plummer, Mark Wahlberg, Christopher Plummer, Romain Duris, Timothy Hutton



Ridley Scott je lanskega novembra dopolnil 80 let. Malo je režiserjev, ki so pri teh letih tako aktivni, saj je Anglež lani dokončal kar dva odmevna celovečerca. V prvi polovici leta je v kinodvorane poslal novi film iz ponovno obujene franšize Osmi potnik (Zaveza), 18. decembra pa se je (kljub znanim zapletom s Kevinom Spaceyjem) zgodila še premiera biografske krimi drame Ves denar sveta. V njegovi dolgi in uspešni karieri se je to zgodilo le enkrat, leta 2001, ko sta izšla Hannibal in Sestreljeni črni jastreb (oba sta se tisto leto uvrstila med 20 najbolj gledanih filmov v ZDA).   

Scott je navdih za Ves denar sveta našel v resničnih dogodkih. Pisalo se je leto 1973. 16-letni John Paul Getty III se je brezskrbno sprehajal po rimskih ulicah, ko so mu neznanci potisnili vrečo čez glavo, ga vrgli v kombi in se, brez da bi kdo kaj videl, odpeljali v neznano. Ugrabljenec je bil eden (najstarejši) izmed številnih vnukov milijarderja in naftnega mogotca Johna Paula Gettyja (Christopher Plummer, nominacija za oskarja). Ugrabitelji so nato kontaktirali fantovo mater (Michelle Williams) in od nje zahtevali 17 milijonov dolarjev odkupnine. Resnična zgodba ne bi bila tako odmevna, če fantov po škrtosti znan dedek ne bi zavrnil plačila odkupnine in v javnem nastopu zatrdil, da ugrabiteljem ne bo plačal nič. Snahi je namesto denarja poslal svojega svetovalca in bivšega agenta (Mark Wahlberg), ki bo poskušal fanta iz rok ugrabiteljev rešiti s čim manjšim kupčkom denarja.

Foto: Imdb

Za Johna Paula Gettyja I je vsaka situacija, v kateri se odloča o denarju priložnost za barantanje. Tudi takrat, ko ugrabitelji v rokah držijo njegovega najljubšega vnuka milijarder ne odstopa od filozofije, ki je iz njega naredila enega najbogatejših Zemljanov. Prepričan je, da se je z ugrabitelji mogoče pogajati za boljšo odkupno ceno in dejstvo, da Getty I reševanje Gettyja III gleda skozi prizmo poslovne transakcije, morda najbolje oriše njegov karakter. Scenarij David Scarpa poleg portretiranja ekstremne škrtosti Gettyja starejšega največ pozornosti namenja prizadevanju matere ugrabljenega najstnika, ki mora starega skopuha prepričati, naj vendarle odpre mošnjiček in reši vnukovo življenje. Vloga Marka Wahlberga je po moji oceni nepotreben dodatek k zgodbi, saj njegov g. Chase ne stori veliko več od paradiranja ob zaskrbljeni materi. Zato se vprašam, kaj je Scott sploh želel doseči s takšno strategijo? Wahlbergove minute bi morda bilo primernejše porabiti na prikaz materine stiske, nekaj več bi se gotovo dalo storiti z likom ugrabljenca. Liki tudi sicer ne premorejo kakšne posebne čustvene intenzitete in malce čudno je, da največ čustev iz sebe iztisne eden izmed ugrabiteljev (odlični Romain Duris). Ali je Scott s tem želel podčrtati čustveno ohromljenost družbene elite?  Mogoče.  Omenjeni ugrabitelj z juga Italije je celo najbolj simpatičen lik v celi zgodbi, kar je v filmu v katerem imamo družino ugrabljenega otroka vsaj malce problematično. Ves denar sveta je film s solidnimi odseki (najbolj zanimive  so minute z ugrabitelji in njihovim zapornikom), toda film kot celota na koncu vseeno izzveni nekoliko nedorečeno. Morda se ga bomo prav zato čez čas spominjali zgolj po škrtem milijaderju, ki je v vnukovi ugrabitvi našel svojo računico.  



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar