četrtek, 5. april 2018

Lucky (2017)

Foto: Magnolia Pictures


Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 88' ,  Imdb
Žanri: drama, komedija
Režija: John Carroll Lynch
Scenarij: Logan Sparks, Drago Sumonja
Igrajo: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Ed Begley Jr., Tom Skerritt, Beth Grant, James Darren, Barry Shabaka Henley, Yvonne Huff Lee



V odličnem dokumentarcu Harry Dean Stanton: Partly Fiction (Sophie Huber, 2012) pokojni Sam Shepard igralske kvalitete svojega velikega prijatelja opiše takole: Harry’s strength is that he knows his face IS the story! In to je očitno zelo dobro vedel tudi John Carroll Lynch, ko je v sodelovanju s scenaristom Loganom Sparksom (ta je Stantonov dolgoletni prijatelj) loteval režiranja Harryja Deana Stantona v naslovni komični drami. Fokus je v številnih kadrih na njegovem obrazu s katerega na nek način beremo Lackyjevo življenjsko zgodbo. Morda ni napačno zapisati Harryjevo zgodbo, saj vsak boljši poznavalec njegovega ustvarjalnega opusa v zgodbi lahko prepozna številne biografske elemente. Lucky tako kot Harry igra ustno harmoniko, rad zapoje in je med drugo svetovno vojno bil kuhar na ladji ameriške mornarice. Jasno je tudi, da kraj dogajanja, majhno redko naseljeno mestece v puščavi, ni izbrano naključno – prizori Harryjevega sprehajanja skozi puščavo nas hitro vrnejo dobrih trideset let v preteklost, v čas nastanka kultnega Paris, Texas (Wim Wenders, 1984). Torej, tako kot namigne že plakat z napisom Harry Dean Stanton is Lucky je pred nami dramedija, ki je v resnici svojevrsten poklon liku in delu izjemnega igralca, v katerem ta igra samega sebe.

Foto: Magnolia Pictures

In kdo je torej Lucky? 90-letni ateist in samotar, ki dan začne z rutinsko jutranjo telovadbo, cigareto in kozarcem mrzlega mleka. Lucky uživa v izpolnjevanju križank – doma, ali v lokalni restavraciji, kamor se po navadi odpravi dopoldan, v popoldanskih urah so v osredju kvizi na televiziji, proti večeru pa je čas za odhod v bar, srkanje priljubljenega koktajla in druženje z znanci in prijatelji. Lucky redko pokaže čustva in pri someščanih rad zbuja vtis samozadostnosti, toda z napredkom zgodbe spoznavamo, da ga znanci in prijatelji razumejo bolje, kot Lucky razume samega sebe. Nekega jutra Lucky izgubi zavest in obleži na tleh. Čeprav kasnejši obisk pri zdravniku ne razkrije nič alarmantnega, Lucky začuti, da se njegov čas, kljub dobremu zdravju, počasi izteka. Režiserski debi karakternega igralca Johna Carrolla Lyncha, ki ga poznamo iz številnih stranskih vlog (med drugim je igral moža Frances McDormand v Fargu), je tipičen film brez zgodbe, zgrajen okoli likov in interakcij med njimi. Pripoved se skozi opazovanje te dinamike in karakterno študijo osrednjega protagonista ukvarja z minljivostjo, osamljenostjo, duhovnostjo in vezmi, ki jih človek skozi življenje splete z drugimi ljudmi. Lucky nam do srca ne seže samo zaradi odličnega Stantonovega nastopa – naše doživljanje usmerjajo tudi zanimivi stranski liki, ki s svojim odnosom do glavnega akterja ustvarjajo sliko človeka, ki ga je lepo poznati. V družbi z Luckyjem in njegovimi prijatelji sem se počutil dobro in res sem vesel, da je Harry Dean pred končnim slovesom uspel dokončati ta čudoviti film – umrl je šest mesecev po premieri na lanskem festivalu SXSW, svojo zadnjo vlogo pa je odigral v biografski drami Frank in Ava, ki je trenutno v post-produkcijski fazi.   


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar